Rutavdraget gäller när man anlitar en flyttfirma

Det finns väl inget så roligt som att flytta till nytt boende. Mitt i allt det där roliga kan man ha så fullt upp att man glömmer bort sådant som kan underlätta flytten både med packningen och transporten förstås men också med det ekonomiska. För det är nog många som inte har koll på att man faktiskt har rätt till rutavdrag när man anlitar en flyttfirma.

Utnyttja rutavdraget när man anlitar en flyttfirma

Många glömmer bort möjligheten att utnyttja rutavdraget när man ska flytta. Det gäller förstås när man anlitar en flyttfirma göteborg och går inte att utnyttja om man själv står för flytten. Man kan till exempel inte hyra en lastbil eller släp och sedan ansöka om rutavdraget i efterhand utan det krävs en firma som har F-skattsedel.

Det är inte nödvändigt att hela bohaget flyttas för att man ska få utnyttja rutavdraget. Man kan också be en flyttfirma om hjälp att bara flytta en del av sakerna, kanske till ett magasin, en sommarbostad eller mellan två lägenheter i samma bostad.

Man kan göra rutavdrag vid anlitande av flyttfirma:

 • Om man ska flytta hela eller bara delar av bohaget mellan två bostäder
 • När man flyttar mellan två lägenheter i samma hus
 • Om en del av bohaget ska transporteras till eller från ett magasin eller annan förvaringsplats. Gäller inom två år efter att flytten till ny bostad påbörjats
 • Ska huset eller lägenheten ut på försäljning och en del av bohaget behöver flyttas ut inför visningen (homestyling) får man utnyttja rutavdraget.
 • Hjälp att packa ner och packa upp, bärhjälp till släp/lastbil för att transporteras vidare
 • För att betala chauffören eller flyttfirmans personal som transporterar sakerna
 • Hjälp att montera ner och upp möbler, sätta upp tavlor och annat i samband med flytten
 • Flytt av stora saker så som piano eller stora skåp

Man får inte göra avdrag för:

 • Egen hyrd flyttbil, drivmedel, flyttkartonger eller hyra av förråd och magasin
 • Inte andra transporttjänster som inte har med flytten att göra
 • Transport av saker som måste skicka via flyg eller båt
 • Hemkörning av nyköpta möbler från möbelaffär
 • Flytt av saker från en privatperson till en annan
 • Flytt av saker i samma bostad, så som mellan två rum eller våningar
 • Bortkörning av gamla möbler och skräp till sopstation

Det fina med rutavdraget är förstås att det inte enbart gäller när man flyttar långt så som mellan två städer utan även kortare sträckor. Många flyttar ut på landet under sommaren och där kan det vara värt att få hjälp av en flyttfirma när den egna bilen inte räcker till. Så när man flyttar mellan egna bostäder är det fullt legalt att använda sig av rutavdraget men tyvärr inte när två personer bestämmer sig för att flytta ihop. Om det nu inte är till ett nytt gemensamt boende. Då är det förstås en helt annan sak och ja, det kan väl vara en nog så bra anledning att faktiskt hitta det där gemensamma boendet och börja om på något helt nytt.